Sari la conținut

Psihoterapie individuală

În ultima vreme nu mai eşti tu însuţi. Ai observat că starea ta generală a devenit mai rea, iar asta îţi afectează relaţiile cu ceilalţi şi performanţa la locul de muncă.

Poate că este prima dată când te confrunţi cu aceste dificultăţi. Poate că sunt probleme mai vechi, care au revenit. Sau poate că sunt aspecte care au fost dintotdeauna prezente în viaţa ta.

Oricare ar fi situaţia, vei găsi o cale de rezolvare urmând o intervenţie psihologică.

Psihoterapia individuală te poate ajuta cu o gamă largă de probleme: depresie, anxietate, fobii, atacuri de panică, tulburare obsesiv-compulsivă, dificultăţi de relaţionare, gestionarea emoţiilor negative, reducerea stresului etc.

Există sute de studii care arată că terapia cognitiv-comportamentală te poate ajuta să îţi ameliorezi semnificativ simptomele şi să funcţionezi mai bine în viaţa de zi cu zi.

Cum se desfăşoară şedinţele

Şedinţele de psihoterapie individuală:

  • Vor avea loc la cabinet.
  • Se desfăşoară în regim de confidenţialitate.
  • Durează 50 de minute.
  • Presupun o colaborare permanentă între tine şi terapeut, astfel încât opiniile şi preferinţele tale vor fi luate mereu în considerare.
  • Cuprind o evaluare psihologică, în urma căreia vei primi un raport de evaluare şi o explicaţie pentru dificultăţile cu care te confrunţi.
  • Durează de la câteva săptămâni, la câteva luni şi uneori chiar mai mult de un an, în funcţie de ceea ce îţi doreşti să obţii de la terapie.

Prima dată la terapie

Dacă e prima dată când vii la terapie, poate ai nevoie să ştii la ce să te aştepţi.

După ce te programezi pentru o şedinţă, vei veni la cabinet pentru prima întâlnire.

Odată ajuns la cabinet, îmi poţi pune întrebări, în cazul în care vrei să ştii mai multe despre mine. Apoi, vei vorbi despre ce te-a adus la terapie şi ce ai avea nevoie să se întâmple în legătură cu dificultăţile pe care le ai. E important să ştii că vei împărtăşi cât te simţi tu confortabil.

Pe parcursul şedinţei, voi rezuma elementele esenţiale şi voi face legături între aspectele care ar putea explica problemele cu care te confrunţi. Mă vei putea corecta în orice moment, în cazul în care afirmaţiile mele nu se potrivesc cu experienţa ta.

Pentru mine este esenţial feedback-ul tău, aşa că voi dori să ştiu care este experienţa ta cu terapia. Îmi poţi spune în orice moment dacă este ceva ce te deranjează sau ceva ce ai vrea să fie diferit.

Spre finalul şedinţei, vom contura împreună câteva direcţii viitoare pentru terapie. Nu este nevoie să dai un răspuns imediat privind continuarea terapiei şi poţi să reflectezi cât timp ai nevoie înainte de a lua o decizie.

Iar înainte de a pleca din cabinet, vei primi un contract de prestări servicii şi câteva chestionare pe care să le completezi acasă.

În cazul în care ai întrebări legate de modul în care se desfăşoară şedinţele de psihoterapie individuală, îmi poţi scrie folosind formularul de contact.