Sari la conținut

Psihoterapie individuală

Depăşeşte dificultăţile şi construieşte o viaţă mai bună

În ultima vreme nu mai eşti tu însuţi. Ai observat că starea ta generală a devenit mai rea, iar asta îţi afectează relaţiile cu ceilalţi şi performanţa la locul de muncă.

Poate că este prima dată când te confrunţi cu aceste dificultăţi. Poate că sunt probleme mai vechi, care au revenit. Sau poate că sunt aspecte care au fost dintotdeauna prezente în viaţa ta.

Oricare ar fi situaţia, vei găsi o cale de rezolvare venind la psihoterapie.

Cum te poate ajuta psihoterapia

Psihoterapia individuală te poate ajuta cu o gamă largă de probleme. Lista de mai jos cuprinde câteva dintre dificultăţile comune cu care oamenii vin în cabinet:

  • Depresie – în terapie, vei primi susţinere pentru a te angaja treptat în activităţi care să îţi aducă plăcere şi satisfacţie, vei dobândi perspective diferite asupra propriei persoane şi asupra viitorului şi vei învăţa să resemnifici evenimentul care a declanşat episodul depresiv.
  • Anxietate – intervenţia psihologică va viza identificarea situaţiilor care sunt asociate cu anxietatea şi înţelegerea gândurilor şi comportamentelor care o menţin. Apoi, vei învăţa cum să gestionezi aceste elemente, pentru a-ţi reduce anxietatea şi pentru a face lucrurile care sunt importante pentru tine.
  • Atacuri de panică – unul dintre primele lucruri care se va întâmpla în terapie, este că vei primi o explicaţie pentru ce ţi se întâmplă. Iar odată ce vei înţelege cum se manifestă atacurile de panică, vei putea să faci următorii paşi, pentru a redobândi controlul asupra vieţii tale.
  • Tulburare obsesiv-compulsivă – psihoterapia te va ajuta să înţelegi ciclul dintre obsesii, anxietate şi compulsii, iar apoi te va susţine să îţi modifici comportamentul, astfel încât să ieşi din acest ciclu.
  • Experienţe traumatice – cadrul terapeutic îţi va oferi un spaţiu în care să îţi spui povestea, în ritmul tău, deoarece amintirea evenimentelor traumatice evocă emoţii intense şi e important să te simţi în siguranţă în acest proces. Pe măsură ce îţi creşti toleranţa pentru emoţiile negative care însoţesc amintirea, vei resemnifica treptat evenimentul, astfel încât să aibă sens pentru tine. Iar la final, vei înţelege mai bine cum experienţele din trecut îţi afectează în prezent viaţa şi vei alege modalităţi diferite de a te raporta la situaţiile curente.
  • Doliu – pierderea unei persoane apropiate este unul dintre cele mai dificile evenimente pe care le poate trăi cineva. Terapeutul te va însoţi în procesul de trăire şi exprimare a emoţiilor, te va ajuta să pui în cuvinte ce a însemnat acea persoană pentru tine şi te va susţine să faci următorii paşi, pentru a construi o viaţă suficient de mare, care să conţină toate tristeţea asociată cu pierderea.
  • Stres – intervenţia psihologică te va ajuta să identifici factorii care contribuie la stres şi să observi cum aceştia te afectează pe plan fizic şi mental. Apoi, vei afla strategii prin care să rezolvi problemele practice şi prin care să gestionezi reacţiile tale emoţionale, cognitive şi comportamentale.
  • Insomnie – în psihoterapie, vei învăţa să ţii un jurnal de somn, pentru a avea o imagine clară asupra acestui domeniu, apoi vei testa strategii prin care să ajustezi atât factorii care sunt legaţi direct de somn, cât şi alţi factori din viaţa ta, care influenţează calitatea somnului.
  • Furie – discutând cu terapeutul, vei ajunge să conştientizezi primele semne ale furiei şi modul în care evoluează până în punctul maxim. Apoi, vei învăţa strategii pe care le poţi folosi înainte de situaţiile care au potenţialul de a te enerva, metode pe care să le aplici când eşti într-o situaţie tensionată şi soluţii la care să apelezi după ce a trecut momentul dificil.
  • Probleme de relaţionare – terapia te va ajuta să înţelegi complexitatea relaţiilor cu ceilalţi, devenind conştient de emoţiile şi gândurile care îţi influenţează comportamentul şi de nevoile pe care încerci să le comunici în relaţie. Apoi, vei identifica modalităţi noi de a interacţiona cu ceilalţi, astfel încât să îţi fie îndeplinite nevoile.

 

Această listă cuprinde doar o parte din temele care pot fi abordate în terapie. Aşa că dacă dificultăţile cu care te confrunţi nu se regăsesc în sumarul de mai sus, mă poţi contacta şi îţi voi spune dacă te pot ajuta.

Ce spun studiile despre eficienţa psihoterapiei

Există sute de studii care arată că terapia cognitiv-comportamentală te poate ajuta să îţi ameliorezi semnificativ simptomele şi să funcţionezi mai bine în viaţa de zi cu zi.

Însă fiecare proces de terapie este unic, iar rezultatele sunt diferite de la o persoană la alta. Eficienţa intervenţiei variază în funcţie de calitatea relaţiei terapeutice, severitatea problemelor, resursele personale şi nivelul de implicare în terapie.

Prin urmare, pentru a creşte şansele ca psihoterapia să funcţioneze pentru tine, e nevoie să alegi un terapeut cu care simţi că te potriveşti, să aloci o perioadă mai mare terapiei dacă ai probleme cronice, şi să participi activ la proces, folosind resursele de care dispui.

Cum se desfăşoară şedinţele de psihoterapie

Conţinutul şi procesul fiecărei şedinţe va fi diferit, în funcţie de nevoile tale. Însă cadrul este acelaşi. Astfel, şedinţele de psihoterapie individuală:

  • Se desfăşoară în regim de confidenţialitate.
  • Vor avea loc la cabinet.
  • Durează 50 de minute.
  • Presupun o colaborare permanentă între tine şi terapeut, astfel încât opiniile şi preferinţele tale vor fi luate mereu în considerare.
  • Cuprind o evaluare psihologică, în urma căreia vei primi un raport de evaluare şi o explicaţie pentru dificultăţile cu care te confrunţi.

În această perioadă, şedinţele de psihoterapie se desfăşoară doar online.

Care este stilul meu de lucru

Formarea mea de bază este în psihoterapie cognitiv-comportamentală şi folosesc aceste principii pentru a ghida intervenţia. Pe măsură ce particip la cursuri şi conferinţe, îmi îmbogăţesc viziunea asupra procesului de terapie şi integrez treptat în practica mea perspective şi strategii noi.

Pentru mine este foarte important să te simţi acceptat şi în siguranţă în timpul şedinţelor. Şi încerc să creez acest spaţiu ascultând cu atenţie ce îmi împărtăşeşti, validând emoţiile pe care le simţi, oferindu-ţi libertatea de a alege temele pe care vrei să le discutăm şi adaptând ritmul terapiei la nevoile tale.

Am o abordare flexibilă şi adaptez intervenţia în funcţie de feedback-ul tău. Aşa că e în regulă să îmi spui în orice moment cum ţi se pare o strategie pe care o testezi, o interacţiune cu mine sau procesul de terapie în general. Aceasta va fi o ocazie să discutăm despre perspectiva ta şi să ajustăm modul în care lucrăm, astfel încât să fie potrivit pentru tine.

Florentina Ionescu psihoterapeut

Sunt Florentina Ionescu şi practic psihoterapie de 9 ani. Scopul meu este să fiu un ghid care să te susţină să priveşti cu blândeţe şi curaj în interior, iar apoi să alegi acţiuni care sunt concordate cu valorile tale.

Mai multe despre mine >>

Vreau să vin la o şedinţă de cunoaştere