Sari la conținut

Dezvoltare personală

Învaţă abilităţi şi foloseşte-ţi punctele forte, pentru o viaţă cu sens

Eşti destul de mulţumit de modul în care arată viaţa ta, în general. Totuşi, sunt momente în care te întrebi dacă ai putea face ceva pentru a trăi o viaţă mai împlinită.

Poate că ai rezultate bune la locul de muncă, însă îţi doreşti mai multe emoţii pozitive sau relaţii mai apropiate cu ceilalţi. Poate că îţi doreşti să devii expert în domeniul tău. Sau poate că vrei să descoperi cum să trăieşti o viaţă autentică, plină de sens.

Oricare ar fi situaţia, vei găsi soluţii urmând o intervenţie psihologică pentru dezvoltare personală.

Cum te poate ajuta dezvoltarea personală

Şedinţele de dezvoltare personală vizează orice aspect care se referă la creşterea ta. În lista de mai jos, găseşti câteva dintre temele abordate adesea în cadrul intervenţiei:

  • Gestionarea emoţiilor negative – vei învăţa modelul cognitiv al emoţiei şi cum să îl foloseşti pentru a înţelege reacţiile tale în diferite situaţii. Apoi, vei experimenta cu diferite strategii pentru reglarea emoţiilor, pentru a descoperi ce funcţionează pentru tine.
  • Cultivarea emoţiilor pozitive – strategiile din psihologia pozitivă îţi vor oferi idei despre cum să practici recunoştinţa pentru lucrurile bune din viaţa ta, cum să trăieşti în momentul prezent şi să savurezi experienţele plăcute, şi cum să priveşti viitorul cu optimism.
  • Îmbunătăţirea comunicării cu ceilalţi – intervenţia va fi adaptată în funcţie de tipul de relaţie în care vrei să exersezi comunicarea eficientă. Astfel, vei învăţa cum să asculţi activ şi să validezi perspectiva celuilalt, pentru a avea relaţii mai apropiate. Vei învăţa şi cum să comunici asertiv şi să îţi susţii cu fermitate punctul de vedere, pentru a obţine ce îţi doreşti şi pentru a pune limite în relaţii.
  • Identificarea şi dezvoltarea punctelor forte – un prim pas pentru a deveni conştient de punctele tale forte, este să reflectezi la cum te comporţi în viaţa ta şi să extragi atributele tale pozitive. Următorul pas este să verifici aceste concluzii cu un chestionar care măsoară punctele forte. Apoi, vei alege activităţi prin care să cultivi punctele forte, în mod deliberat.
  • Identificarea şi manifestarea valorilor personale – terapeutul îţi va propune mai multe exerciţii pentru clarificarea valorilor personale, iar tu vei alege pe care vrei să îl încerci. Odată ce pui în cuvinte direcţiile care sunt cele mai importante pentru tine, vei contura un plan pentru a te asigura că faci în fiecare zi paşi pentru a avansa către lucrurile care contează cu adevărat.
  • Creşterea productivităţii – intervenţia te va ajuta să îţi stabileşti obiective clare şi să analizezi tiparele de angajare în sarcini, pentru a identifica obstacolele. Apoi, vei face schimbări pentru a elimina obstacolele şi pentru a forma şi menţine obiceiuri care să îţi permită să fii mai productiv.
  • Obţinerea echilibrului între muncă şi viaţa personală – terapeutul te va ghida să înţelegi care sunt mecanismele care contribuie la acest dezechilibru, atât obiceiuri practice, cât şi motivaţii mai profunde, şi te va susţine să faci schimbări, pentru a restabili balanţa între cele două domenii.
  • Atingerea obiectivelor specifice – vei învăţa să îţi stabileşti obiective realiste, să planifici paşii necesari pentru realizarea lor şi să observi dacă rezultatul se potriveşte cu ce ţi-ai dorit să obţii. Iar apoi, vei analiza procesul care a dus la acel rezultat şi vei ajusta planul, îmbunătăţind treptat acest demers.

 

Această listă prezintă doar câteva dintre obiectivele posibile pe care le poţi avea pentru consiliere. În cazul în care sunt lucruri pe care ai vrea să le optimizezi şi nu se regăsesc în sumarul de mai sus, îmi poţi scrie un mesaj şi îţi voi spune dacă te pot ajuta.

Ce spun studiile despre eficienţa dezvoltării personale

Există zeci de studii care arată că intervenţiile pentru dezvoltare personală te pot ajuta să îţi creşti starea de bine.

Fiecare persoană este diferită, aşa că rezultatul intervenţiei va varia de la caz la caz.

Pentru a creşte şansele ca şedinţele de dezvoltare personală să fie eficiente, e important să alegi un terapeut cu care te potriveşti, să aloci o perioadă mai mare intervenţiei, în cazul în care ai obiective complexe, şi să participi activ în proces, valorificând resursele personale de care dispui.

Cum se defăşoară şedinţele de dezvoltare personală

Conţinutul şi procesul fiecărei şedinţe va fi diferit, în funcţie de nevoile tale. Însă cadrul este acelaşi. Astfel, şedinţele de dezvoltare personală:

  • Se desfăşoară în regim de confidenţialitate.
  • Vor avea loc la cabinet sau online.
  • Durează 50 de minute.
  • Presupun o colaborare permanentă între tine şi terapeut, astfel încât opiniile şi preferinţele tale vor fi luate mereu în considerare.
  • Cuprind o evaluare psihologică, în urma căreia vei primi un raport de evaluare şi o explicaţie privind domeniile personale care pot fi optimizate.

În această perioadă, şedinţele de dezvoltare personală se desfăşoară doar online.

Care este stilul meu de lucru

Formarea mea de bază este în psihoterapie cognitiv-comportamentală şi folosesc acest model pentru a analiza dificultăţile pe care le ai în atingerea obiectivelor. La acest proces adaug perspective şi metode din psihologia pozitivă şi din alte forme de terapie, care urmăresc dezvoltarea potenţialului uman.

În relaţia cu tine, încerc să modelez deschidere şi curiozitate faţă de dificultăţile pe care le întâmpini. Înainte de a discuta despre strategii concrete, îmi doresc să simţi că trăirile tale interioare sunt valide şi să le priveşti ca pe o sursă de informaţie despre ce se întâmplă în viaţa ta, fără a le evalua negativ.

Am o abordare flexibilă şi sunt deschisă să adaptez intervenţia, în funcţie de feedback-ul tău. Aşa că voi încerca să privesc obiectivele tale din alte perspective, când observ că planul iniţial nu funcţionează şi voi propune strategii noi, în cazul în care cele pe care le-ai testat nu ţi se potrivesc.

Florentina Ionescu psihoterapeut

Sunt Florentina Ionescu şi practic psihoterapie de 9 ani. Rolul meu este să te susţin să îţi descoperi şi să îţi cultivi resursele, iar apoi să le foloseşti cu flexibilitate pentru a-ţi atinge obiectivele.

Mai multe despre mine >>

Vreau să vin la o şedinţă de cunoaştere

Ce se întâmplă la prima şedinţă de dezvoltare personală

Dacă e prima dată când vii la o şedinţă de dezvoltare personală, poate ai nevoie să ştii la ce să te aştepţi.

După ce te programezi pentru o şedinţă, vei veni la cabinet pentru prima întâlnire, sau ne vom conecta pe Skype, în cazul în care alegi formatul online.

Odată începută şedinţa, îmi poţi pune întrebări, în cazul în care vrei să ştii mai multe despre mine. Apoi, vei vorbi despre ce te-a adus la şedinţe de dezvoltare personală şi care sunt domeniile pe care ai vrea să le optimizezi. E important să ştii că vei împărtăşi cât te simţi tu confortabil.

Pe parcursul şedinţei, voi rezuma elementele esenţiale şi voi face legături între aspectele care ar putea explica dificultăţile cu care te confrunţi. Mă vei putea corecta în orice moment, în cazul în care afirmaţiile mele nu se potrivesc cu experienţa ta.

Pentru mine este esenţial feedback-ul tău, aşa că voi dori să ştiu care este experienţa ta cu procesul de consiliere. Îmi poţi spune în orice moment dacă este ceva ce te deranjează sau ceva ce ai vrea să fie diferit.

Spre finalul şedinţei, vom contura împreună câteva direcţii viitoare pentru sesiunile de dezvoltare personală. Nu este nevoie să dai un răspuns imediat privind continuarea colaborării şi poţi să reflectezi cât timp ai nevoie înainte de a lua o decizie.

Iar înainte de a pleca din cabinet, vei primi un contract de prestări servicii şi câteva chestionare pe care să le completezi acasă.

În cazul în care ai întrebări legate de modul în care se desfăşoară şedinţele de dezvoltare personală, îmi poţi scrie folosind formularul de contact.