Sari la conținut

Despre

Florentina Ionescu psiholog

Bun venit pe pagina mea! Aici este locul unde literatura psihologică de calitate se întâlneşte cu bunele practici ale psihoterapiei, astfel încât tu să alegi cea mai bună cale pentru a-ţi rezolva problemele.

Ştii că ai ajuns în locul potrivit dacă:

  • Te confrunţi cu dificultăţi emoţionale sau cu alte probleme psihologice;
  • Ai impresia că repeţi unele tipare în viaţa ta;
  • Îţi este greu să gestionezi anumite situaţii la lucru sau acasă;
  • Îţi doreşti să îţi descoperi şi să îţi valorifici potenţialul;
  • Vrei să te cunoşti mai bine.


O şedinţă de psihoterapie îţi poate oferi câteva repere, ca să îţi explici ce se întâmplă în viaţa ta şi care este următorul pas.

Vreau să vin la o şedinţă de cunoaştere

Dacă te regăseşti în următoarele rânduri…

De ceva vreme ai impresia că nu mai eşti tu însuţi. Ai dificultăţi la locul de muncă, nu eşti la fel de performant ca de obicei, relaţiile cu colegii şi cu şeful s-au deteriorat. Iar acasă, îţi este tot mai greu să comunici cu persoanele apropiate. Nu înţelegi ce ţi se întâmplă şi te învinovăţeşti.

Sau poate că dintotdeauna te-ai confruntat cu unele dificultăţi.

Când te compari cu cei din jur, îţi dai seama că eşti mai pesimist. Simţi în general emoţii negative şi îţi este greu să vezi părţile bune ale vieţii.

Ţi se pare că nu eşti suficient de bun, indiferent de rezultatele profesionale sau personale pe care le ai.

I-ai pus mereu pe ceilalţi pe primul loc şi ai ajuns să realizezi că nu ai făcut suficiente pentru tine.

Ai adesea conflicte cu cei din jur şi îţi pierzi cu uşurinţă cumpătul. Acţionezi de multe ori impulsiv.

Simţi că lipseşte ceva în viaţa ta, dar nu poţi spune exact ce.

… ai putea beneficia de psihoterapie

Există soluţii pentru dificultăţile cu care te confrunţi. Iar psihoterapia te poate ajuta. Şi va face mai mult decât să te aducă pe linia de plutire. Te va învăţa cum să construieşti cea mai bună situaţie cu ceea ce ai primit de la viaţă.

Participând la şedinţe de psihoterapie, vei învăţa:

  • Cum să îţi reglezi emoţiile
  • Cum să comunici mai bine cu cei din jur
  • Cum să îţi construieşti o imagine de sine realistă şi pozitivă
  • Cum să te împaci cu trecutul, să trăieşti în prezent şi să investeşti în viitor


Iar toate aceste progrese cumulate te vor elibera de problemele care te încătuşează, te vor pregăti să faci faţă provocărilor viitoare şi îţi vor permite să te bucuri de ceea ce are viaţa de oferit.

Poate că te întrebi cum este posibil acest lucru? Ei bine, fiecare psiholog stă pe umerii unor giganţi, care au inovat şi reinventat consilierea şi psihoterapia.

Sunt mai mulţi psihologi care m-au influenţat pe parcursul anilor. Pe unii dintre ei am avut ocazia să îi văd la conferinţe internaţionale, iar pe alţii îi cunosc doar din cursuri online sau din cărţi.

  • Aaron Beck şi fiica lui, Judith Beck m-au ghidat în desluşirea terapiei cognitive, care pune în centrul intervenţiei procesele cognitive. Iar Robert Leahy m-a ajutat să înţeleg importanţa focusului pe emoţii în terapie.
  • Jeffrey Young, fodatorul terapiei centrate pe scheme, mi-a oferit o imagine clară şi comprehensivă a modului în care experienţele din copilărie ne influenţează ca adulţi.
  • Steven Hayes, cu terapia bazată pe acceptare şi angajament, m-a ajutat să înţeleg importanţa distanţării de procesele mentale, pentru a putea construi o viaţă ghidată de valori.
  • Martin Seligman, cu psihologia pozitivă, mi-a arătat că psihoterapia nu înseamnă doar ameliorarea problemelor, ci şi descoperirea potenţialului şi a aspectelor pozitive.
  • Iar William Miller şi Stephen Rolnick m-au ajutat să înţeleg că toţi suntem ambivalenţi în privinţa schimbării şi că motivaţia pentru schimbare se co-creează permanent în terapie.


Acestea sunt doar câteva nume importante pentru forma de psihoterapie pe care o practic. Înaintea lor au fost sute de psihologi care şi-au adus contribuţia la domeniul psihologiei. Şi în fiecare an sunt publicate sute de studii care testează şi adaptează permanent practicile psihoterapiei.

Despre mine

Florentina Ionescu psihoterapeut

Numele meu este Florentina Ionescu şi sunt psihoterapeut cognitiv-comportamental de 9 ani. Îmi doresc să fac ceva pentru ceilalţi, deoarece ştiu cât de multă nevoie avem de sprijin şi de înţelegere, în special în momentele dificile ale vieţii noastre. Am absolvit Facultatea de Psihologie la Universitatea din Bucureşti, apoi am urmat Masterul de Psihologie Clinică, Consiliere Psihologică şi Psihoterapie la Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca. Pe parcursul celor 5 ani de studiu, m-am îndrăgostit în mod iremediabil de psihologie. Însă oricât de mult mă intrigă şi mă atrage cercetarea fundamentală, sunt preocupată de modul în care putem folosi rezultatele studiilor pentru a ne făuri o viaţă mai bună.

Înainte de a lua contact cu lumea psihologiei sau de a şti ce face mai exact un psiholog, simţeam o dorinţă puternică de a face ceva pentru cei aflaţi în suferinţă emoţională. Profesia de psihoterapeut a fost răspunsul firesc, aşa că am urmat această cale.

După încheierea studiilor, am descoperit că practica de la cabinet este foarte diferită de ce învăţasem din cărţi. Aşa că a fost nevoie să găsesc soluţii la dificultăţile cu care mă confruntam. Am început să merg la conferinţe şi la cursuri de formare, să particip la supervizare şi la intervizare, să reflectez la şedinţe şi să continui să studiez literatura de specialitate.

Astfel, prin practică asumată şi deliberată, continui să îmi dezvolt competenţele. Compar permanent informaţiile din cărţi cu lumea reală şi îmi ajustez strategiile. Şi învăţ de la fiecare client. De la fiecare şedinţă.

Sunt recunoscătoare că practic psihoterapie. Mă gândesc adesea la privilegiul de care mă bucur, de a avea acces la lumea interioară a unei alte persoane. Cred că frumuseţea şedinţelor de terapie este dată de contextul special în care se desfăşoară. Două microuniversuri se întâlnesc: cel al terapetului şi cel al clientului. Iar această intersecţie temporară duce de multe ori la creştere personală… nu doar a clientului, ci şi a terapeutului.

Formare profesională

Acreditare profesională

2015 – Psihoterapeut cognitiv-comportamental, Colegiul Psihologilor din România

2015 – Psihoterapeut cognitiv-comportamental, Asociaţia de Psihoterapii Cognitive şi Comportamentale din România

 

Activitate profesională

2015-prezent: Psihoterapeut la Ionescu Florentina Cabinet Individual de Psihologie

2015-2019: Psihoterapeut la Organizaţia Minte Forte

2014-2015: Stagiu de practică la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”

 

Studii academice

2013-2015: Master de Psihologie clinică, consiliere psihologică şi psihoterapie, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele ale Educaţiei, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca

2010-2013: Licenţă în Psihologie, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Universitatea din Bucureşti

 

Cursuri de formare continuă

2023 – Grup de practică ACT, Silvia Nicolescu, Vlad Ionescu

2023 – An introduction to chairwork, Tobyn Bell

2023 – Tabăra de ACT, a doua ediţie

2023 – Conferinţa Naţională ACT, a treia ediţie

2022 – Contextual Schema Therapy: Compasiune faţă de scheme, valori şi schimbare, Amfiana Botez

2022 – Pune ACT în PrACTică, Krisztina Szabo, Eugen Secară, Cristina Şandru, Ioana Ivan

2019 – Compassion Focused Therapy, Chris Irons

2019 – Taking the Circle into adult therapy: The significance of Circle of Security concepts for translating attachment to the needs of adults, Joe Coyne

2019 – Formarea de bază în Interviul motivaţional, Bert Bakker

2019 – From borderline personality disorder to the real self, Caroline Andrew

2018 – Sexuality, gender and sexual abuse: A clinical perspective, Ron Frey

2018 – Understanding and working with the impact of family violence, Ron Frey

2018 – Psihoterapia dialectic comportamentală şi Modelarea prin ecuaţii structurale, Bogdan Bălan, Cristian Opariuc-Dan

2018 – Core Sensitivities: An understanding of defensive process within everyday experience, Kent Hoffman

2017 – Construirea şi menţinerea legăturilor de ataşament: viziunea terapiei centrate pe emoţii, Simona Herb

2017 – The 9th International Congress of Cognitive Psychotherapy

2017 – Using psychological flexibility as a guide to doing process oriented CBT, Steven Hayes

2017 – Challenges in treating clients with personality disorders, Judith Beck

2017 – Comprehensive CBT for social anxiety to maximize gains and prevent relapse, Lata McGinn

2017 – Introducere în DBT pentru tulburarea de personalitate borderline, Andrada Neacşiu

2017 – Conferinţa Naţională de Psihologie a Sexualităţii

2016 – Evaluarea personalităţii individuale: de la normalitate la patologie, Constantin Ticu

2016 – Reflective practice and intervention skills for delivering Circle of Security parenting interventions, Joe Coyne

2016 – Motivational Interviewing workshop, Ken Resnicow

2015 – Autocunoaştere şi dezvoltare personală. Abordare cognitiv-comportamentală fundamentată ştiinţific, Alina Jitaru

Despre stilul meu de lucru

Cred cu tărie în autonomia fiecărei persoane şi că tu eşti singurul care poate face o schimbare. Eu voi fi un ghid în călătoria ta. Te pot ajuta să alegi destinaţia şi să conturăm împreună o hartă pe care să o urmărim pe parcurs. Însă tu vei alege direcţia şi tu vei lua deciziile importante.

De asemenea, cred că toţi suntem persoane valoroase, iar esenţa noastră umană transcende orice diagnostic. Şi am permanent în minte acest principiu în abordarea mea.

Apoi, am o speranţă nesecată pentru toţi oamenii cu care lucrez. Sunt convinsă că pot să aibă o viaţă mai bună, o viaţă care merită trăită, indiferent cât de negre par circumstanţele într-un anumit moment al vieţii.

Tendinţa mea este de a alege metode şi tehnici de intervenţie care sunt susţinute de studii empirice. Cu toate acestea, nu exclud modalităţile care au o utilitate în terapie, chiar dacă au fost mai puţin studiate.

Stilul meu este flexibil şi cred că procesul terapiei se poate schimba de la o perioadă a terapiei la alta şi chiar de la o şedinţă la alta. De aceea, încerc să urmăresc şi să ghidez acest flux, având mereu în minte destinaţia pe care clientul a ales-o.

Prin urmare…

Cred că în unele momente devine dificil să ducem singuri tot greul psihologic al circumstanţelor în care ne găsim. Şi îmi doresc să însoţesc în călătoria lor persoanele care îşi doresc să aibă alături un specialist. Uneori, avem nevoie de cineva care înţelege cum funcţionează mintea umană, care poate avea o abordare obiectivă şi care poate crea un mediu sigur în care să ne explorăm lumea interioară.

Îndrăzneşte să faci primul pas către o schimbare în viaţa ta! Programează-te la o şedinţă pentru a afla cum te poate ajuta un proces de terapie să remediezi dificultăţile.

Vreau să vin la o şedinţă de cunoaştere