Psihoterapie online
Primeşte asistenţa psihologică de care ai nevoie, oriunde te-ai afla
Îţi doreşti să începi un proces de terapie. Însă este greu să găseşti timp să mergi fizic la cabinet. Sau poate locuieşti în alt oraş, sau în altă ţară şi nu ai acces la terapeutul cu care îţi doreşti să colaborezi. Psihoterapia online poate fi soluţia pentru tine.
Psihoterapia online este echivalentul serviciilor de psihoterapie şi dezvoltare personală, fiind livrată prin intermediul mijloacelor de comunicare audio-video.
Toate interacţiunile şi intervenţiile din terapia tradiţională pot fi ajustate pentru terapia online. Aşa că abordarea este în continuare una complexă şi adaptată nevoilor tale.
Sunt importante preferinţele personale când alegi formatul în care se desfăşoară terapia. Dacă pentru tine contează flexibilitatea, psihoterapia online poate fi o potrivire mai bună decât terapia la cabinet.
Cum te poate ajuta psihoterapia online
Psihoterapia online poate fi contextul în care să găseşti o rezolvare pentru multe tipuri de probleme. În lista de mai jos apar dificultăţile comune pentru care oamenii apelează la terapie:
- Depresie – psihoterapia te va ajuta să înţelegi legătura dintre gânduri negative, inactivitate şi depresie şi te va susţine să schimbi acest cerc vicios. Apoi, vei explora evenimentele recente şi trecute care au contribuit la depresie şi vei lucra în profunzime pentru a reduce vulnerabilitatea de a avea un episod depresiv în viitor.
- Anxietate – în cadrul procesului de terapie, vei deveni mai conştient de situaţiile în care apare anxietatea, iar apoi vei lucra activ pentru a o gestiona, prin strategii de relaxare pentru reducerea hiperactivării fiziologice, prin strategii cognitive pentru schimbarea gândurilor negative şi prin expunerea gradată şi sistematică la situaţiile anxiogene.
- Atacuri de panică – terapeutul te va susţine să redobândeşti controlul asupra corpului, minţii şi vieţii tale. Prima parte a intervenţiei va viza reducerea anxietăţii care menţine atacurile de panică. Iar a doua parte te va ajuta să înţelegi care sunt tiparele generale care te fac susceptibil la atacuri de panică şi vei învăţa cum să le schimbi, astfel încât să reduci probabilitatea de a avea atacuri de panică în viitor.
- Tulburare obsesiv-compulsivă – în cadrul terapiei, vei învăţa să observi secvenţa repetitivă dintre obsesii, anxietate şi compulsii. Având această distanţă faţă de procesele mentale, vei putea să reevaluezi probabilitatea scenariilor negative şi să te expui la situaţiile anxiogene, fără a recurge la compulsii.
- Experienţe traumatice – fie că este vorba de experienţe traumatice unice sau repetate, trăite la vârsta adultă sau la vârste timpurii, psihoterapia te poate ajuta să procesezi acele evenimente şi să reduci amintirile intruzive, gândurile negative şi emoţiile dificile asociate cu acestea. Iar apoi, vei reuşi să acţionezi diferit în viaţa ta, pentru a face lucrurile care contează pentru tine.
- Doliu – terapeutul va respecta procesul tău de doliu şi te va însoţi în a exprima emoţiile dureroase, uneori contradictorii, pe care le ai în legătură cu persoana pierdută. Şi te va susţine să găseşti o nouă direcţie în viaţa ta, care să îţi permită atât să porţi tristeţea asociată cu golul pe care acea persoană l-a lăsat în viaţa ta, cât şi să faci lucrurile importante pentru tine.
- Stres – intervenţia va aborda lucrurile practice din viaţa ta, care contribuie la stres, încurajându-te să cauţi activ soluţii la problemele din exterior şi să ai mai multă grijă de sănătatea ta fizică. În acelaşi timp, vei analiza procesele interioare care duc la apariţia stresului şi vei lucra pentru a schimba modul în care te raportezi la situaţiile stresante.
- Insomnie – vei începe prin a face câteva schimbări generale, care ţin de igiena somnului. Apoi, vei ţine un jurnal de somn şi vei face modificări specifice, pe baza datelor pe care le colectezi. Şi în paralel, vei lucra cu gândurile şi emoţiile care contribuie direct la insomnie, dar şi cu cele care contribuie indirect.
- Furie – psihoterapia va adresa atât furia, ca emoţie reactivă la situaţii specifice, cât şi emoţiile mai profunde, care stau la baza furiei. Astfel, vei învăţa atât strategii specifice pentru gestionarea furiei, cât şi metode prin care să devii mai conştient de emoţiile care o alimentează.
- Probleme de relaţionare – terapeutul va folosi două cadre pentru a te susţine să înveţi să relaţionezi diferit cu ceilalţi. Primul cadru presupune analizarea interacţiunilor pe care le ai cu ceilalţi şi exersarea unor modalităţi noi de a te comporta cu acele persoane. Iar al doilea cadru va folosi interacţiunile pe care le ai cu terapeutul, ca o modalitate de a observa dinamica relaţională în prezent, fiind totodată o ocazie să experimentezi cu alte comportamente interpersonale.
Această listă este orientativă. În cazul în care dificultăţile cu care te confrunţi nu se regăsesc în sumarul de mai sus, mă poţi contacta şi îţi voi spune dacă te pot ajuta.
Ce spun studiile despre eficienţa psihoterapiei online
Studiile arată că terapia online este la fel de eficientă ca cea faţă în faţă ceea ce priveşte ameliorarea simptomelor şi îmbunătăţirea calităţii vieţii.
Însă rezultatele în terapie sunt diferite de la o persoană la alta. Factorii principali care influenţează acest lucru sunt: relaţia terapeutică, severitatea problemelor, resursele personale şi implicarea în terapie.
Astfel, există câteva lucruri pe care le poţi face pentru a te asigura că vei beneficia de psihoterapie. Întâi, e important să alegi un terapeut cu care simţi că rezonezi. Apoi, e nevoie să ai răbdare cu procesul de terapie – cu cât problemele sunt mai severe, cu atât va dura mai mult. Şi în final, e necesar să accesezi resursele de care dispui şi să participi activ în procesul de terapie.
Cum se desfăşoară şedinţele de psihoterapie online
Conţinutul şi procesul fiecărei şedinţe va fi diferit, în funcţie de nevoile tale. Însă cadrul este acelaşi. Astfel, şedinţele de psihoterapie online:
Care este stilul meu de lucru
Formarea mea de bază este în psihoterapie cognitiv-comportamentală şi aceasta este fundaţia pe care construiesc intervenţia. Studiez permanent şi îmi adaptez viziunea asupra procesului de terapie, adăugând periodic metode despre care învăţ la cursurile şi conferinţele la care particip.
În procesul de terapie, caut să te însoţesc cu înţelegere, empatie şi blândeţe. Pentru aceasta, sunt atentă să îţi ofer spaţiu pentru a împărtăşi ce te preocupă şi să reflectez constant emoţiile şi temele care apar. În acelaşi timp, modelez o atitudine de acceptare şi validare faţă de trăirile tale interioare.
Am o abordare flexibilă şi încerc să adaptez mereu intervenţia, în funcţie de feedback-ul tău. Astfel, urmăresc răspunsul tău la perspectivele pe care ţi le prezint şi la strategiile pe care ţi le propun, apoi încerc să le modific, pentru a răspunde nevoilor tale. Iar pe lângă observaţiile mele, îţi voi cere şi feedback explicit privind procesul de terapie.
Sunt Florentina Ionescu şi practic psihoterapie de 9 ani. Rolul meu este să te ghidez să priveşti cu deschidere şi curiozitate în interior, iar apoi să te susţin să faci lucrurile importante pentru tine.
Vreau să vin la o şedinţă de cunoaştere
Ce se întâmplă la o şedinţă de psihoterapie online
În cazul în care ai întrebări legate de modul în care se desfăşoară şedinţele de psihoterapie online, îmi poţi scrie folosind formularul de contact.
Ce spun clienţii despre mine
„Mă bucur mult că am avut ocazia să lucrez cu Florentina. După fiecare ședință am simțit că am învățat ceva nou și extrem de util. Am reușit să-mi îmbunătățesc relațiile cu cei apropiați și să-mi înțeleg mult mai bine emoțiile.”
A. C.
„Am reușit sa găsesc cu ajutorul Florentinei resursele de care am avut nevoie pentru a depăși perioada dificilă din postpartum. Apreciez îndrumarea plină de empatie oferită și tot ceea ce am descoperit împreună.”
T. A.
„Recomand, apreciez răbdarea cu care sunt ascultat în fiecare ședință și transparența în legătură cu procesul terapeutic.”
A. G.
„Lucrez cu Florentina de câţiva ani. Mă înţelege şi găseşte metodele cele mai potrivite pentru a aborda provocările pe care le aduc în cabinetul ei.”
D. C.