Sari la conținut

Descoperă-ţi potenţialul: află care sunt punctele tale forte

Ai reflectat vreodată la lucrurile pe care ţi le spui despre tine în fiecare zi? Cât de des îţi apar în minte gânduri de tipul „Nu mă descurc.”, „Nu sunt capabil.”, „Nu sunt destul de bun.”?

Cum ar fi ca în loc să te centrezi pe deficite, să vezi părţile tale bune? Să devii conştient de calităţile tale şi să le foloseşti în fiecare zi? Să ştii care sunt resursele de care dispui şi să le scoţi la înaintare atunci când te confrunţi cu dificultăţi? Să utilizezi atributele pozitive pentru a creşte, pentru a te dezvolta?

Mai mulţi psihologi şi-au pus aceste întrebări şi au studiat sistematic literatura pentru a identifica trăsăturile care sunt reprezentative pentru potenţialul nostru uman.

Acest articol te va familiariza cu cele 24 de puncte forte propuse de Christopher Peterson şi Martin Seligman în cartea „Character strengths and virtues: A handbook and classification” („Puncte forte şi viruţi: Un manual şi o clasificare”).

 

De ce sunt importante punctele forte

Până recent, focusul psihologiei a fost pe a studia deficitele şi patologia. Astfel, psihologii au încercat să înţeleagă cum dezvoltarea unei persoane poate devia de la „normal” şi cum aceste caracteristici şi manifestări au un efect negativ asupra individului. Însă acest demers creează o imagine pesimistă asupra fiinţei umane.

Pentru a înţelege mai bine acest fenomen, putem observa evoluţia DSM-ului, „Manualul de diagnostic şi clasificare statistică a tulburărilor mentale”. DSM I, care a apărut în anul 1952, avea 128 de categorii de diagnostic şi 132 de pagini. DSM 5, care a apărut în anul 2013, are 541 de categorii de diagnostic şi 947 de pagini. Imaginează-ţi o carte de 7 ori mai groasă, care conţine de 4 ori mai multe categorii de diagnostic. Acesta este ghidul pe care psihiatrii şi psihologii clinicieni îl folosesc pentru a înţelege dificultăţile cu care se confruntă pacienţii.

Au existat însă psihologi care au observat această tendinţă de patologizare a fiinţei umane şi au decis să facă demersuri pentru a o corecta. Unul dintre cei mai cunoscuţi fondatori ai psihologiei pozitive este Martin Seligman, care şi-a dorit să vină cu un răspuns la DSM, aşa că a iniţiat proiectul „Puncte forte şi virtuţi: Un manual şi o clasificare”, împreună cu Christopher Peterson. Ei şi-au dorit ca acesta să servească drept fundament pentru intervenţiile din psihologia pozitivă, aşa cum DSM este baza intervenţiilor din psihologia clinică.

Demersul a fost dificil, deoarece a fost nevoie să construiască un manual de diagnostic al trăsăturilor pozitive de la zero. Pentru a clasifica punctele forte, autorii au studiat literatura din diferite domenii – psihologie, filozofie, psihiatrie, educaţie etc. şi au selectat doar acele trăsături care respectau anumite criterii. Astfel, punctele forte:

  • Sunt omniprezente, recunoscute în majoritatea culturilor;
  • Oferă împlinire individului;
  • Sunt valorizate moral – apreciate în sine, nu doar ca o modalitate de a atinge un scop;
  • Nu îi rănesc pe alţii;
  • Sunt relativ stabile;
  • Sunt distincte – nu se suprapun unele cu altele;
  • Sunt instituţionale – există practici sociale şi ritualuri care le cultivă.

În urma aceste analize, autorii au identificat 24 de puncte forte, pe care le-au clasificat în 6 categorii: cunoaştere, curaj, umanitate, dreptate, cumpătare şi transcendenţă.

După apariţia manualului cu clasificarea punctelor forte, s-au făcut studii pentru a vedea în ce măsură identificarea şi folosirea acestora au efecte benefice asupra oamenilor. Iar cercetările arată că intervenţiile bazate pe punctele forte duc la creşterea emoţiilor pozitive, reduc depresia şi cresc satisfacţia vieţii.

 

Identificarea punctelor forte

Pentru a obţine beneficiile observate în studii, primul pas este să identifici punctele forte. Sunt mai multe moduri prin care poţi face asta.

 

Reflectează la domeniile din viaţa ta

Pentru început, te poţi gândi la contextele din viaţa ta în care simţi că se manifestă cel mai bun sine al tău. Poate fi vorba de relaţiile apropiate, de muncă, de şcoală, de hobby-urile tale sau alt domeniu relevant pentru tine.

Apoi, gândeşte-te la o situaţie care este reprezentativă pentru acel domeniu. Aminteşte-ţi unde erai, care era contextul şi ce ai făcut. Încearcă apoi să extragi o însuşire din acea situaţie.

Poate că partenerul avea o perioadă încărcată la lucru şi a venit stresat şi nervos acasă. L-ai ascultat cu răbdare când ţi-a povestit despre situaţiile cu care se confrunta şi te-ai oferit să găteşti tu cina. Asta demonstrează iubire şi grijă.

Poate că aveai o discuţie aprinsă cu prietenii şi ai detensionat atmosfera cu o glumă. Asta arată inteligenţă socială şi simţul umorului.

Poate că ai primit un proiect nou la muncă şi a fost nevoie să înveţi abilităţi noi. Ai reuşit să gestionezi anxietatea şi frustrarea pe care le simţeai în acest proces de adaptare şi ai lucrat intens, pentru a dobândi competenţele necesare. Asta denotă inteligenţă emoţională şi perseverenţă.

Poate că ai avut de realizat un proiect de grup la facultate şi ai reuşit să îi coordonezi pe ceilalţi pentru a lucra cât mai eficient. Iar la final, le-ai oferit credit tuturor, fără a încerca să ieşi în evidenţă. Asta comunică leadership şi modestie.

Poate că îţi place să pictezi în timpul liber. Au fost multe situaţii în care te-ai plimbat cu scopul de a observa farmecul lucrurilor simple. Şi ai reuşit să surprinzi în moduri inedite impresiile plimbărilor tale. Asta indică aprecierea frumuseţii şi creativitate.

Poate că încerci să mergi în drumeţii cât de des poţi. Întotdeauna cauţi alte trasee, pentru că îţi place să descoperi locuri noi şi să te provoci parcurgând rute care au o dificultate mai mare. Asta demonstrează curiozitate şi spirit de aventură.

După ce ai analizat o situaţie şi ai identificat una sau mai multe însuşiri, reflectează la măsura în acestea sunt caracteristice pentru tine şi dacă se manifestă şi în alte situaţii sau domenii din viaţa ta.

Şi ia o mică pauză. Cum s-a simţit să faci acest exerciţiu? Ce sentimente ai faţă de tine?

Orice emoţii apar, este în regulă. Acestea îţi oferă informaţii despre cum este pentru tine procesul de a căuta atributele tale pozitive. Şi sunt o ocazie să te cunoşti mai bine.

 

Alege punctele forte din listă

O altă modalitate prin care poţi deveni conştient de punctele tale forte, este să parcurgi lista de mai jos şi să alegi 5 puncte forte care consideri că te caracterizează cel mai bine.

Următoarele definiţii ale punctelor forte sunt traduse din cartea „Superbetter” de Jane McGonigall (pag. 268).

CREATIVITATE: Dai dovadă de imaginaţie şi originalitate în gândire; întotdeauna treci dincolo de gândirea tradiţională.

CURIOZITATE: Îţi place să explorezi şi să descoperi; ai o dorinţă puternică de a cunoaşte lucruri noi.

GÂNDIRE CRITICĂ: Eşti întotdeauna receptiv la idei sau argumente noi şi analizezi atent lucrurile din toate perspectivele.

PLĂCEREA DE A ÎNVĂŢA: Cauţi în mod natural cunoştinţe noi şi eşti pasionat să dobândeşti abilităţi noi.

PERSPECTIVĂ: Ai un talent în a-i sfătui pe alţii şi de a da un sens lucrurilor care se întâmplă în lume.

CURAJ: Nu dai înapoi în faţa provocărilor, ameninţărilor, dificultăţilor sau durerii; opoziţia nu te va împiedica să faci ceea ce este corect.

PERSEVERENŢĂ: Îţi place să termini ceea ce începi şi duci activitatea până la capăt, indiferent ce obstacole întâmpini.

INTEGRITATE: Aspiri să fii autentic şi onest şi eşti corect faţă de tine indiferent de situaţie.

VITALITATE: Trăieşti viaţa ca şi cum ar fi o aventură; insufli energie tuturor lucrurilor pe care le faci.

IUBIRE: Îţi pasă de ceilalţi şi creezi relaţii foarte apropiate.

BUNĂTATE: Îţi faci timp să îi ajuţi pe alţii; a-i ajuta pe ceilalţi îţi vine natural.

INTELIGENŢĂ SOCIALĂ: Înţelegi alte persoane şi poţi anticipa ceea ce simt; te adaptezi cu uşurinţă în situaţii sociale diferite.

SPIRIT CIVIC: Ai un sentiment puternic de responsabilitate socială; îţi faci partea şi oferi ceva comunităţii.

CORECTITUDINE: Îi tratezi pe ceilalţi în mod egal şi te lupţi pentru dreptate când este necesar.

LEADERSHIP: Îi inspiri şi îi motivezi pe ceilalţi; eşti un organizator eficient, care pune lucrurile în mişcare.

IERTARE: Le dai celorlalţi o a doua şansă şi le accepţi defectele fără a-i penaliza.

MODESTIE: Îi valorizezi pe ceilalţi la fel de mult ca pe tine şi nu cauţi lumina reflectoarelor; laşi realizările tale să vorbească de la sine.

PRUDENŢĂ: Eşti o persoană grijulie şi atentă şi faci rareori lucruri pe care le regreţi.

AUTOCONTROL: Ai o voinţă de fier; eşti capabil să îţi controlezi gândurile şi emoţiile.

APRECIEREA FRUMUSEŢII: Observi frumuseţea şi excelenţa peste tot în jurul tău; te simţi adesea înmărmurit.

RECUNOŞTINŢĂ: Îţi exprimi adesea mulţumirea; apreciezi ceea ce este bun în viaţă şi în alte persoane.

SPERANŢĂ: Te aştepţi să se întâmple lucruri bune în viitor şi faci eforturi pentru ca visele tale să devină realitate.

UMOR: Vezi partea uşoară a vieţii; întotdeauna îi faci pe alţii să zâmbească.

SPIRITUALITATE: Cauţi un sens mai mare în viaţă şi semnificaţie în tot ceea ce faci.

 

Completează chestionarul VIA Character Strengths

În cazul în care îţi este greu să alegi 5 puncte forte din listă, îţi doreşti să foloseşti un chestionar sau vrei să verifici dacă punctele forte pe care le-ai selectat se potrivesc cu o măsurătoare obiectivă, poţi parcurge testul pentru identificarea punctelor forte.

 

Procesul de identificare a punctelor forte poate fi dificil, în special dacă ai o imagine negativă asupra propriei persoane. Aşa că atunci când apar gânduri critice sau emoţii dificile, poţi să iei o pauză şi să respiri profund de câteva ori.

Apoi, aminteşte-ţi că toţi avem atribute pozitive şi negative şi că cele două categorii pot să coexiste. Nu eşti doar bun sau doar rău. Eşti o persoană complexă şi e ok să recunoşti că printre lucrurile care nu îţi plac la tine, ai şi însuşiri valoroase.

Odată ce ai găsit cele 5 puncte forte care te caracterizează, este important să le foloseşti în viaţa de zi cu zi pentru a vedea beneficiile. În articolul despre activităţi pentru dezvoltarea punctelor forte, poţi afla cum să faci acest lucru.

 

Aminteşte-ţi care sunt punctele tale forte

Care sunt cele 5 puncte forte ce te reprezintă? Încearcă să le faci memorabile, astfel încât să le poţi accesa cu uşurinţă când ai nevoie de ele:

  • Scrie-le pe un bileţel pe care să îl porţi în portofel.
  • Alege un obiect care să îţi amintească de acestea şi poartă-l cu tine.
  • Scrie câte o afirmaţie despre fiecare punct forte şi păstrează aceste rânduri la îndemână.
  • Vorbeşte cu o persoană apropiată despre punctele tale forte.
  • Scrie despre cum ai folosit punctele forte în diferite situaţii.
  • Creează un desen pe care să îl păstrezi într-un loc vizibil.
  • Imaginează-ţi o fiinţă sau un element al naturii care să aibă aceste calităţi.
  • Creează o poveste în care cele 5 puncte forte să fie personaje.

 

Ai alte idei despre cum ar putea fi făcute punctele forte mai memorabile? Scrie-le în secţiunea de comentarii.

 

Referinţe

McGonigal, J. (2015). Superbetter: A revolutionary approach to getting stronger, happier, braver and more resilient. London: Thorsons.

Padesky, C. A., & Mooney, K. A. (2012). Strengths-based cognitive-behavioral therapy: A four-step model to build resilience. Clinical Psychology and Psychotherapy, 19, 283-290.

Peterson, C., & Seligman, M. E. P. (2004). Character strengths and virtues: A handbook and classification. New York, NY: Oxford University Press.

Schutte, N. S., & Malouff, J. M. (2018). The impact of signature character strengths interventions: A meta-analysis. Journal of Happiness Studies, 20, 1179-1196.

Seligman, M. E. P. (2013). Authentic happiness: Using the new positive psychology to realize your potential for lasting fulfillment. New York, NY: Atria Paperback.

 

Photo by Nina Uhlikova on Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *