Eşti foarte dur cu tine şi îţi adresezi cuvinte aspre când nu atingi standardele pe care ţi le impui.
Ai o viziune clară despre cum ar trebui să fie făcute lucrurile, iar când ceilalţi nu îndeplinesc aşteptările tale, ajungi să îi priveşti într-o lumină negativă.
Le arăţi multă înţelegere şi răbdare celor din jur şi încerci să îi ajuţi de fiecare dată când au nevoie. Dar sunt puţine persoane care să facă acelaşi lucru pentru tine şi ajungi să te simţi epuizat.
Dacă te regăseşti în una dintre cele trei descrieri, probabil că va fi util să înţelegi care sunt cele trei fluxuri ale compasiunii şi cum poţi să le cultivi.
Cele 3 fluxuri ale compasiunii
Compasiunea se poate manifesta în trei modalităţi:
Alţii –> sine (compasiune de la alţii): Alte persoane sunt sensibile la distresul tău şi reuşesc să răspundă aşa cum ai nevoie.
Sine –> alţii (compasiune pentru alţii): Tu observi că alţii suferă şi îţi dai seama ce e de făcut pentru a-i ajuta.
Sine –> sine (autocompasiune): Reuşeşti ca în momentele în care îţi este greu, să îţi răspunzi cu blândeţe şi să îţi adresezi cuvinte de încurajare.
Acordă-ţi câteva momente pentru a observa cum se manifestă aceste fluxuri în viaţa ta. Apoi, reflectează la metode prin care le poţi dezvolta.
Compasiune de la alţii
Rememorează un moment în care cineva a fost receptiv la distresul tău şi a reuşit să îţi răspundă cum aveai nevoie. Cum te-ai simţit? Ce gânduri ţi-au venit în minte? Ce ţi-a venit să faci?
Rămâi cu aceste senzaţii o perioadă. Contemplă cum a fost experienţa ta când o altă persoană a încercat să fie alături de tine.
Dacă îţi este greu să evoci o astfel de situaţie sau ai emoţii contradictorii, e în regulă. Poate că nu reuşeşti să te concentrezi la exerciţiu. Poate te-ai gândit la situaţie complexă şi ai sentimente amestecate. Sau poate că îţi este greu să primeşti ajutorul celorlalţi şi fluxul alţii –> sine este limitat.
Pentru a duce această experienţă în viaţa de zi cu zi, propune-ţi să fii atent la momentele în care alte persoane îţi arată înţelegere, bunăvoinţă sau grijă. Şi cultivă o atitudine de deschidere, astfel încât să poţi primi aceste gesturi compasionale.
Compasiune către alţii
Aminteşte-ţi o circumstanţă în care ai observat că cineva avea emoţii negative şi ai intervenit pentru a-l ajuta. Nu este important rezultatul, ci intenţia ta de a-l sprijini. Cum te-ai simţit? Ce gânduri ţi-au venit în minte? Ce ai făcut?
Stai câteva momente cu emoţiile pe care le-a trezit această imagine. Concentrează-te asupra experienţei tale şi asupra modului în care ai acţionat pentru a-ţi arăta grija şi preocuparea.
În cazul în care nu îţi aminteşti când ai fost compasional cu ceilalţi sau ai sentimente contradictorii în legătură cu asta, e ok. Poate ai fost distras de la exerciţiu. Poate că te-ai identificat cu suferinţa celuilalt. Sau poate că îţi este greu să oferi sprijin şi ghidare şi fluxul sine –> alţii este redus.
După ce ai activat în memoria ta acest flux, gândeşte-te la metode prin care le poţi arăta celorlalţi compasiune. De exemplu, ai putea să zâmbeşti când saluţi pe cineva, să întrebi o persoană apropiată cum i-a fost ziua şi să asculţi cu răbdare, să vorbeşti cu un prieten care trece printr-o perioadă dificilă etc.
Autocompasiune
Evocă un moment în care ţi-a fost greu şi ai reuşit să te linişteşti, să te încurajezi sau să te mobilizezi să faci ce era nevoie în acea situaţie. Cum te-ai simţit? Ce gânduri ţi-au venit în minte? Ce ai făcut?
Păstrează această experienţă câteva clipe. Meditează la sentimentele pe care le-ai avut faţă de tine, la discursul interior pe care l-ai folosit şi la lucrurile pe care le-ai făcut.
Dacă nu îţi aminteşti când ai fost înţelegător cu tine sau ai emoţii negative în privinţa asta, nu e vina ta. Poate că ţi-a fost dificil să rememorezi ce ţi-ai spus şi ce ai făcut. Poate ai ales o situaţie cu o intensitate emoţională mare. Sau poate că nu ai învăţat cum să îţi oferi sprijin când ai nevoie şi fluxul sine –> sine este scăzut.
O metodă prin care poţi cultiva acest flux este să scrii o scrisoare de autocompasiune. Pentru a face asta, gândeşte-te la o situaţie care reprezintă o problemă şi care te face să devii dur cu tine. Apoi, accesează partea din tine care este blândă, înţeleaptă şi binevoitoare. Privind situaţia din această perspectivă, scrie cuvinte pline de grijă, care au ca scop să te aline şi să te îndrume. Cuvinte pe care ai vrea să le auzi când îţi e greu sau pe care le-ai adresa unui prieten drag care se confruntă cu o situaţie dificilă. Dacă vrei să afli mai multe despre această metodă, citeşte şi articolul despre cum să scrii o scrisoare de autocompasiune.
Înainte să treci mai departe, respiră profund de câteva ori. Aceste exerciţii pot fi solicitante, iar respiraţia abdominală te ajută să te echilibrezi.
Un moment de reflecţie
Reflectează la măsura în care exemplele ce ţi-au apărut în minte când ai accesat amintiri reprezentative pentru cele trei fluxuri, se potrivesc cu datele obiective. Gândeşte-te de câte ori s-a întâmplat în ultima săptămână, în ultima lună, în ultimul an, să primeşti compasiune de la ceilalţi, să oferi compasiune celorlalţi şi să direcţionezi compasiune către tine. Şi vei obţine o imagine mai clară despre cum se manifestă cele trei fluxuri ale compasiunii în viaţa ta.
Oricare dintre aceste fluxuri poate fi dezvoltat. E nevoie doar să îţi propui asta şi să oferi sau să primeşti câte un gest de compasiune. Nu neapărat în fiecare zi. Doar puţin mai des decât o faci acum.