Sari la conținut

Cum să îţi arăţi mai multă compasiune

Unul dintre cele mai neglijate fluxuri ale compasiunii este cel pe care îl direcţionăm către noi. Se întâmplă adesea să fim mai duri cu noi decât suntem cu alte persoane. Şi asta în momentele în care avem cea mai mare nevoie de susţinere: când ne confruntăm cu un eşec, când avem o dispoziţie proastă, când suntem obosiţi.

Îţi propun un exerciţiu prin care să încerci să vorbeşti cu tine din cea mai bună parte a ta. Partea care este binevoitoare, se simte stăpână pe situaţie şi ştie ce este de făcut. Partea blândă, puternică şi înţeleaptă.

Încearcă să te conectezi cu această parte compasională. Păstreaz-o în prim plan cât timp compui o scrisoare de compasiune pentru tine. Poţi scrie liber lucrurile pe care ai vrea să le auzi într-un moment dificil sau poţi folosi următoarele repere.

 

Compune o scrisoare de autocompasiune

Identifică o problemă cu care te-ai confruntat recent şi recunoaşte că aceasta a fost o situaţie dificilă pentru tine. Ia în considerare faptul că ai încercat să te adaptezi cât de bine ai putut, că ai făcut unele lucruri pentru a îmbunătăţi situaţia.

Demonstrează empatie şi înţelegere faţă de impasul în care te afli şi faţă de modul în care te simţi. Aceasta poate să însemne să îţi spui că dificultăţile pe care le ai sunt de înţeles şi că nu sunt vina ta. Şi să recunoşti că unele neajunsuri au legătură cu modul în care funcţionează mintea ta, care devine prinsă uneori în bucle de gândire negativă.

Concentrează-te pe cum ai putea să îţi oferi compasiune, astfel încât să te ajuţi. Acest lucru ar putea să însemne să îţi oferi sugestii despre cum să priveşti problema. De exemplu, să te gândeşti la situaţie dintr-o altă perspectivă, să îţi spui că nu eşti singurul cu astfel de dificultăţi. Apoi, îţi poţi oferi soluţii practice, cum ar fi să vorbeşti despre ce se întâmplă cu alte persoane.

Încheie scrisoarea notând ce te-ar putea ajuta în următoarele zile cu această problemă – cum ar putea partea ta compasională să îţi ofere suport cu această dificultate.

 

Reciteşte scrisoarea

După ce ai compus scrisoarea, citeşte-o lent, folosind un ton blând şi binevoitor. Păstreaz-o la îndemână pentru a o reciti când ai nevoie.

În cazul în care observi că este greu să găseşti cuvinte de alinare pentru tine sau observi că apar gânduri critice în scrisoare, este în regulă. E nevoie de exerciţiu pentru a dezvolta autocompasiune. Identifică pasajele critice şi încearcă să le înlocuieşti cu alte idei – întreabă-te ce i-ai spune în acea situaţie unei persoane dragi sau unui copil la care ţii. Reciteşte scrisoarea şi observă cum te simţi.

Practicând regulat compasiune faţă de propria persoană, va fi mai uşor să îndrepţi aceeaşi înţelegere şi blândeţe şi spre ceilalţi. Şi pe măsură ce vei cultiva sentimente de acceptare şi de bunăvoinţă faţă de tine, îţi va veni mai uşor să primeşti sprijin de la cei din jur.

2 comentarii la „Cum să îţi arăţi mai multă compasiune”

  1. Multumesc pentru acest articol. Mi-a fost de folos si am pus in practica exercițiul.

    Chiar dupa ce am scris scrisoarea am simtit un sentiment de bucure pentru ca am facut asta din proprie initiativa 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *