În prezent există peste 500 de tipuri de psihoterapie.
Cum ştii ce să alegi pentru a face o schimbare în viaţa ta, fie că este vorba de a scăpa de anxietate, de a-ţi îmbunătăţi relaţiile cu ceilalţi sau pur şi simplu pentru a avea mai multe elemente pozitive în viaţa ta?
Poate fi greu să te orientezi când oferta disponibilă este atât de largă. E important să ştii că există diferenţe de la un terapeut la altul în modul în care practică o anumită formă de terapie. Iar ceea ce vei citi în continuare reflectă viziunea mea asupra terapiei cognitiv-comportamentale.
Mă poate ajuta psihoterapia cognitiv-comportamentală?
Există sute de studii care arată că terapia cognitiv-comportamentală este eficientă în tratamentul depresiei, tulburării de panică, fobiilor specifice, anxietăţii sociale, anxietăţii generalizate, tulburării de stres posttraumatic, tulburării obsesiv-compulsive, insomniei, tulburărilor somatoforme, tulburărilor alimentare, dependenţelor de substanţe şi tulburărilor de personalitate. În plus, terapia cognitiv-comportamentală poate ajuta cu adaptarea la un diagnostic de tulburare bipolară sau de schizofrenie.
Însă terapia cognitiv-comportamentală nu vizează doar patologia. Există numeroase strategii şi pachete de intervenţie care s-au dovedit eficiente în reducerea stresului, creşterea satisfacţiei în cuplu, modificarea unui obicei etc.
Psihoterapia cognitiv-comportamentală este cea mai bine validată formă de terapie. Au fost publicate sute de studii care au arătat că funcţionează.
Însă este opţiunea potrivită pentru tine? Citeşte în continuare pentru a afla cum se desfăşoară şedinţele de terapie şi care sunt principiile după care se ghidează psihoterapeuţii cognitiv-comportamentali.
Cum se desfăşoară intervenţia cognitiv-comportamentală?
Vei începe prin a te programa pentru o şedinţă. Ai opţiunea de a te întâlni cu psihologul faţă în faţă sau poţi stabili o sesiune de terapie online.
În prima şedinţă, terapeutul va dori să te cunoască mai bine. Va fi interesat de dificultăţile care te-au adus la terapie, de modul în care se manifestă şi de cum le faci faţă. Este posibil să îţi pună întrebări şi despre istoricul tău – experienţe marcante, relaţii anterioare relevante etc.
Vei spune atât cât doreşti. Terapeutul nu te va forţa să dai detalii dacă tu te simţi inconfortabil.
Pe măsură ce va avea suficiente informaţii, terapeutul te va ajuta să înţelegi cum au apărut problemele tale, care sunt factorii care le menţin şi care sunt opţiunile privind rezolvarea lor. Psihologul va formula aceste explicaţii pe baza modelelor cognitive şi comportamentale din literatura de specialitate.
La fiecare şedinţă, vei stabili împreună cu terapeutul câteva aspecte pe care să le abordaţi. Este posibil ca în unele zile să te simţi copleşit de probleme şi să ai impresia că nu ştii de unde să începi. Un plan de discuţie te va ajuta să vezi clar problemele, să le prioritizezi şi să foloseşti eficient ora de terapie.
Terapeutul va avea întotdeauna în minte imaginea de ansamblu şi va ghida intervenţia astfel încât să te ajute să îţi atingi obiectivele. În unele cazuri, vă puteţi abate temporar de la cursul stabilit. Sau puteţi modifica direcţia terapiei. Terapeutul va fi alături de tine pentru a te ajuta să îţi dai seama ce contează cu adevărat. În plus, te va învăţa să împarţi obiectivele tale ambiţioase în paşi mici, realizabili.
Vei primi întotdeauna o explicaţie pentru strategiile folosite şi vei învăţa abilităţi pe care le vei putea utiliza şi după terminarea terapiei. Practic, vei deveni propriul tău terapeut. Când te vei confrunta cu alte dificultăţi, vei fi mai bine pregătit pentru a le răspunde.
Atunci când veţi aborda o problemă, veţi discuta în special despre modul în care ea te deranjează în prezent. Iar dacă pentru tine este important, puteţi explora originea ei. Există şi cazuri în care veţi lucra cu elemente din trecut pentru a remedia problemele de acum.
Terapeutul va urmări să rămâi în terapie atât cât ai nevoie, nici mai mult, nici mai puţin. Terapia cognitiv-comportamentală îşi propune să fie limitată în timp şi terapeutul îţi poate oferi o estimare a numărului de şedinţe necesare pentru a remedia dificultăţile cu care te confrunţi.
La finalul fiecărei şedinţe, tu şi terapeutul veţi alcătui un plan de acţiune pe care îl vei putea pune în aplicare între şedinţe. Abilităţile noi nu se învaţă de la o zi la alta, şi de aceea va fi nevoie de multă practică. Schimbarea se produce pas cu pas.
Care sunt principiile psihoterapiei cognitiv-comportamentale?
Dacă te întrebi care sunt caracteristicile care deosebesc terapia cognitiv-comportamentală de alte forme de terapie, acestea sunt principalele:
- Explicarea dificultăţilor psihologice cu ajutorul modelelor cognitive şi comportamentale, care oferă o perspectivă validată ştiinţific
- Colaborare permanentă între client şi terapeut, astfel încât clientul să se implice activ în terapie
- Însuşirea unor abilităţi, astfel încât clientul să devină propriul terapeut
- Urmarea unei structuri focalizată pe probleme şi obiective, care este implementată cu flexibilitate, pentru a ţine cont de nevoie clientului
- Focalizare pe prezent, cu accent pe istoricul clientului atunci când este nevoie
- Durată limitată, iar perioada variază în funcţie de probleme
- Implementarea unui plan de acţiune între şedinţe, astfel încât clientul să exerseze noile abilităţi.
Una dintre cele mai importante diferenţe între terapia cognitiv-comportamentală şi alte forme de psihoterapie este cantitatea impresionantă de dovezi empirice de care se bucură TCC. Aceasta se datorează angajamentului permanent al cercetătorilor-practicieni de a testa eficienţa metodelor utilizate.
… dar mi se potriveşte?
Dacă:
- Îţi doreşti o formă de terapie bine susţinută de dovezi ştiinţifice
- Vrei să te implici activ în tratamentul tău
- Eşti dispus să faci unele exerciţii între şedinţe, pentru a accelera progresul
Atunci probabil că terapia-cognitiv comportamentală este pentru tine.
Dacă te gândeşti să începi un proces de psihoterapie şi îţi doreşti să lucrăm împreună, scrie-mi un mesaj.